Werk & Vitaliteit- ‘De overgang’ 

In onze trainingen en coachings maken wij mensen bewust hoe harde en zachte vaardigheden in het werk en privé verweven zijn en deze ons op allerlei manieren beïnvloeden. Hierbij werken we vanuit het volgende startpunt: de verbinding tussen Hoofd, Hart en Lijf. Zeg maar gerust de vitaliteit van elk mens.

In onze leiderschapstrajecten en coachingsessies is er dus ook aandacht voor eventuele bijkomende lichamelijke en mentale ongemakken. Vrouwelijke leiders bijvoorbeeld van middelbare leeftijd, noemen regelmatig, zonder het zelf te weten, zaken die te herleiden zijn naar overgangsverschijnselen. Zo werd ‘de overgang’ voor ons een onderwerp waar we nu qua vitaliteit op het werk vooral op inzoomen

De overgang is een beetje een vreemd gebeuren, omdat de klachten die erbij horen lastig te duiden zijn. Tel daarbij op; er zijn vrouwen die doorwerken en alles ontkennen en er zijn er die zich ziek melden, zonder te weten dat ze in de overgang zijn. In beide gevallen is het goed als een werkgever weet wat er zou kunnen spelen en er adequaat kan worden gehandeld. Vaak genoeg blijkt dat een zieke vrouwelijke werknemer niet depressief is of in een burn-out te zit, maar in de overgang! 

Wat is de overgang’?

Ergens tussen haar 45-ste en 55-ste levensjaar heeft een vrouw haar laatste menstruatie. Dat moment heet menopauze. De eierstokken stoppen dan met het produceren van bepaalde hormonen (m.n. oestrogeen), waardoor het lichaam een nieuwe hormonale balans moet vinden. Die periode wordt in de volksmond de overgang genoemd. Het kan gepaard gaan met de veel uiteenlopende klachten, van de bekende opvliegers en nachtelijk zweten, tot extreme stemmingswisselingen, bekkenbodemgerelateerde klachten, vermoeidheid door slaapproblemen en gewrichtklachten. Een deel van deze klachten kunnen al ontstaan terwijl je nog gewoon menstrueert! Een klein deel van de vrouwen heeft nauwelijks last van de overgang, terwijl de klachten voor anderen zo vervelend zijn dat ze zich regelmatig ziek melden.

Zeker, de overgang ‘hoort erbij’ voor een vrouw, maar dat betekent niet dat je alle klachten voor lief moet nemen. Soms is er met relatief eenvoudige middelen wat aan te doen.

Marieke vertelt over haar overgang: ‘Vanaf mijn 42ste kreeg ik allerlei rare verschijnselen, pijn in mijn gewrichten en op andere lastige plekken, onrustig slapen en ga maar door. Ik ren echter niet voor elk wissewasje naar de dokter, dit stel ik liever zo lang mogelijk uit. De verschijnselen waren raar, maar niet alarmerend. Een paar keer belandde ik toch bij de dokter en werd alleen de specifieke pijn die ik benoemde onderzocht. Omdat ik ‘pas’ 42 was, was de overgang niet top of mind; bij mij dan wel bij de dokter. De verschijnselen zorgden er echter wel voor dat ik onzeker werd, mijn werk niet meer goed kon doen en was ik regelmatig fysiek moe. Na een aantal jaren zo doorgeakkerd te hebben, met de pijnen en mentale break downs hier en daar, werd op mijn 47ste mijn bloed en de bloedwaardes, die belangrijk zijn hierbij, onderzocht. Hmm er was wellicht toch wel wat aan de hand. Wat bleek? Toch al vet in de overgang. De gynaecoloog die me het nieuws bracht zei; knappe vent die jou nog zwanger krijgt. Daar hebben we hartelijk om gelachen. Toen ik wist dat het overgangsverschijnselen waren kon ik er op handelen en werd het een stuk aangenamer voor me.

Ondertussen ben ik onlangs 50 geworden en nog steeds word ik verrast door steeds weer andere verschijnselen van de overgang. Het is dus nog niet klaar….

Wil jij weten wat voor verschijnselen bij de overgang op kunnen spelen? CHECK DEZE LIJST; Klik hier

Omdat alles anderZ vooral de focus heeft op het coachen en trainen, hebben wij de samenwerking gezocht met verschillende experts die weten hoe ze hier enerzijds adequaat in kunnen handelen (medisch en op het gebied van voeding en beweging) en anderzijds op een boeiende hedendaagse wijze informatie over dit onderwerp kunnen aanbieden.

Ieder zijn of haar vak zeg maar!

NLP Communicatiemodel

Curilion

Curilion vrouwenkliniek is een zelfstandig medische specialistisch behandelcentrum op het gebied van de gynaecologie, urogynaecologie, echoscopie, en seksuologie. De medische en paramedische professionals van Curilion bieden een integrale aanpak, met aandacht voor zowel de lichamelijk als de mentale gezondheid van vrouwen. In hun team zitten onder meer een gynaecoloog, een bekkenfysiotherapeut, een work-life coach, een voedingsdeskundige en een personal trainer. Zij hebben diverse programma’s ontwikkeld die juist deze problematiek effectief te lijf gaan.

LOF

Lof, voorheen een 4 maal jaarlijk verschijnend magazine voor de carrière vrouw (verschijnt vandaag de dag nog in speciale edities). Lof duikt middels interviews met experts en veel persoonlijke verhalen van ambitieuze vrouwen in het thema overgang. Verhalen vertellen en verbeelden biedt een ingang in dit onderwerp vanuit een ander perspectief. Lof komt binnenkort met een speciale editie van Lof magazine en is bezig met een Lof vitaliteit platform. Lof weet als geen ander co-creatie content te maken, te communiceren en vrouwen te inspireren hun venster op de wereld te vergroten. Zij kennen de ‘inside stories’ bij bedrijven doordat ze spreken met de vrouwen. Zij weten wat er leeft. Zij kennen hun onzekerheden, twijfels, maar ook de kracht, de verlangens en de aspiratie.

Waarom wil jij er iets mee?

Jezelf ontdekken, van binnen en van buiten, brengt je bij je krachtige zelf; Hoe ziet je leven er uit als je lekker in je vel zit, zonder dat je vastloopt, je irriteert aan je lichaam en niet weet wat er met je aan de hand is?

Wij dagen je uit om na te denken over de volgende vragen: Hoe word er binnen jullie organisatie omgegaan met de overgang ? Wat beschouwen jullie als voor- en nadelen van het fenomeen overgang? Wat kan er beter? Waar kunnen wij jullie, en jullie ons, ondersteunen om vrouwen vitaal te houden? Waar staat dit onderwerp bij jullie op de to do lijst? 

Wil je meer weten over onze rol in dit verhaal? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!