Waar leren we het meeste van?  Door te lezen? Door het te horen en te zien? Door er met anderen over discussiëren? Het te ervaren? Het te doen en/of het aan anderen uit te leggen? Onderzoek wijst uit: Juist deze laatste twee manieren werken het beste…. Daarom is doen en ervaren onze leermethodiek. Wij prikkelen en testen alle zintuigen en laten je zien hoe je ze nog beter kunt gebruiken. Dat gaan we doen & ervaren!

ZIEN! Het uitzicht vanuit je hangmat op dat heerlijke vakantieadres. De eerste blik op je pasgeboren kind. Die snelle sportauto die voorbij zoeft.

RUIKEN! Het groene gras. De zoete lucht van de bloesem in de zomer. De zware lucht van de natte aarde na een goeie regenbui

PROEVEN! De zilte smaak van de zee. Het zoete rood van een rijpe aardbei. De wrange afdronk van dat glas droge witte wijn

HOREN! Het zachte gefluister achter in de klas. De huilende baby in de kinderwagen. Het lied wat wordt gezongen voor jouw verjaardag.

VOELEN! Het koude ijs. Een frisse lentebries. Het sprankelende water. De eerste zonnestralen. De liefde voor je partner.

Doen en ervaren gaat simpelweg niet zonder het inzetten van al je zintuigen. Kijken, ruiken, proeven, luisteren, voelen én je intuïtie gebruiken (dat zesde zintuig waar we het niet zo vaak over hebben). Toen we nog op de steppen leefden en in grotten sliepen voelden we automatisch aan dat zonder onze zintuigen, we voer waren voor een dier dat van een lekker stukje vlees hield. Door de jaren heen zijn we geëvolueerd tot weldenkende wezens die vergeten zijn dat we ooit moesten overleven. En dat terwijl dit overlevingsinstinct ons regelmatig ‘in de greep’ houdt.  

We denken vaak dat we onze zintuigen gebruiken. Maar helaas is het niet zo. Dan denken we dat we goed gevoeld hebben. Ons brein neemt dan een loopje met ons lijf. Dit zorgt voor allerlei lichamelijke ongemakken en kan leiden tot stress. Tijd voor doen en ervaren, zodat we weten wanneer we die zintuigen goed kunnen gebruiken en wat dat op kan leveren!