Rake Vragen

 

Soms wil je verandering of iets bereiken, dan maak je een plan. Je doorloopt de stappen die hiervoor nodig zijn en overwint de zaken die je onderweg tegenkomt. Zo kom je van A naar B. Het komt ook voor dat je vastloopt in dit proces en is er meer (en andere) beweging nodig.

Rake Vragen zijn vragen die beweging brengen. De vraag maakt namelijk iets los wat vast zat. Rake Vragen vinden hun oorsprong in Systemisch Werk en zijn een nieuwe vorm van het inzetten van systemische kennis en technieken. Systemisch werk en dus ook Rake vragen gaan over dat we niet zien, over de onderstroom. Ze zijn ontwikkeld door Siets Bakker (organisatieadviseur) en alles anderZ heeft altijd een setje Rake Vragen bij zich.

Waar gaat het om?

 Stop met hard werken om problemen op te lossen. Vooral die problemen die steeds in een andere vorm terugkomen. Rake Vragen helpen je. Door het stellen van rake vragen komt er beweging in situaties die vastzitten. Door vragen als: Van wie is dit probleem? Is het van jou of hoort het elders? Of: Waar moet de toestemming voor beweging vandaan komen? En: Wat raak je kwijt als je dit probleem niet meer hebt?

 

En dan! Rake Vragen zijn veel rijker dan alleen de vraag die je stelt. Dat komt doordat ze informatie raken die ver voorbij bedenken gaat. Met Rake Vragen hoef je niet te overtuigen maar nodig je uit. Je krijgt iets heel anders. Het gaat ook over alles voor, tussen, na en voorbij de vragen. 

Met Rake Vragen weet je vooraf niet waar je uiteindelijk uitkomt. Dit komt omdat je niet het probleem of de oplossing centraal zet. Je neemt het probleem aan als symptoom. Je hoeft het niet op te lossen. Het gaat om losmaken wat vastzit en de uitkomst is waardevoller dan je had kunnen bedenken.

Action Learning

Rake Vragen laten zich uitstekend combineren met andere technieken en invalshoeken. Met Rake Vragen verbreed én verdiep je direct je bereik als de vragensteller. Je kunt snel schakelen tussen de bovenstroom en de onderstroom.

 

We nemen je graag mee zodat jij ook met Rake Vragen aan de slag kunt. We leren je:

  • hoe je Rake Vragen inzet
  • wat Rake Vragen voor je kunnen betekenen
  • hoe je vragen maakt die zich richten op de onderstroom;
  • hoe je zorgt dat die vragen ook daadwerkelijk de onderstroom kunnen bereiken;
  • hoe je kunt herkennen uit welk systeem de antwoorden komen en wat je vervolgstappen kunnen zijn.

 

We gaan aan de hand van Rake Vragen aan de slag met systemen, systeemdenken en systemisch coachen. Je krijgt je eigen Rake Vragen kaartenset met 50 kant-en-klare vragen om tijdens de workshop mee te werken. Je hebt hiermee een gereedschap in handen die je na afloop direct kunt inzetten in je werk.

 

ALS JIJ HET NIET BELEMMERT STROOMT HET VANZELF

 

 

Action Learning