Paardencoaching
Het doorbreken van vaste patronen is lastig, zeker als een groep of team gewend is om zaken op een bepaalde manier te doen. Ga maar na; jij rijdt elke dag dezelfde route naar je werk, hoe vaak betrap je jezelf er op dat je denkt; oh ben ik hier al? Of iets anders; denk jij erbij na als je op de fiets je voortbeweegt, of doen jouw benen dat vanzelf?
Dit zijn ‘gewone’ zaken die een patroon zijn geworden. Iets wat we ‘altijd al zo hebben gedaan’, gaan we vroeger of later onbewust doen. Helaas lossen we ook ingewikkeldere zaken, zoals bijvoorbeeld een conflict met een collega, op via vaste patronen. En gebeurt er dus vooral niet veel. Daarom zitten patronen ons nogal eens in de weg als we het anders willen gaan doen. Alles anderZ (Gemma van Steekelenburg en haar collega’s), zet paardencoaching in om op efficiënte wijze de paarden te laten vertalen hoe jouw dagelijkse werksituatie er uit ziet. Tijdens een anderZ kudde sessie worden onbewuste patronen duidelijk en kun je er iets mee gaan doen.
“Ieder mens heeft zijn eigen talenten en valkuilen. Soms zijn ze duidelijk aanwezig, maar soms ook niet. Door paarden toe te voegen aan een teamsessie ontstaat er op een indirecte manier ruimte voor elk teamlid om de ruwe, pure versie van elkaar te ervaren. Deze teamsessies geven vooral inzicht in non verbale communicatie en de onbewuste kant van de mens. Maskers vallen af door de geboden simpliciteit en pure manier van trainen en coachen. Waardoor ruimte ontstaat voor kwetsbaarheid en meer betrokkenheid. Vervolgens kan het team met verse energie aan een nieuw hoofdstuk van samenwerking beginnen.
Dit doen we in een groene omgeving. Buiten, weg van de vergaderzaal of werklocatie. We werken naast het paard en blijven met beide benen op de grond. Ook combineren wij onze paardencoaching sessies vaak met andere methodieken (denk aan DISC, Talenten Motivatie Analyse, Deep Democracy en Action Learning), simpelweg omdat 1+1 meestal 3 (of meer) oplevert.
Met onze werkwijze ontwikkel je jezelf niet door tips, trucs en theorieën te leren. Let op: Blijvende (gedrags)veranderingen kun je alleen maar vanuit jezélf teweeg brengen en gaan doen.
Elke deelnemer wordt persoonlijk begeleid waarbij we telkens de verbinding leggen met de eigen waarden en de interacties met anderen. Bevorderende en belemmerende patronen in denken, voelen en doen worden zichtbaar gemaakt. Nu is er plaats voor eigen verantwoordelijkheid.
Paardencoaching: Een paard is puur dier
Wat handelt zonder oordelen en in een natuurlijke staat van zijn. De paardencoach geeft hierop feedback aan jou en gebruikt technieken als Hartcoherent ademhalen (Heartmath), de bodyscan, mindfulness, de theorie van Lundberg (problemen laten bij wie ze horen) en meer. Via praktische oefeningen gaan we aan de slag met lastige thema’s en door de aanwezigheid van de paarden kunnen we veel sneller doorpakken. Zo bereiken we sneller het gewenste resultaat.
Voor wie werken wij?
Mensen die deze patronen herkennen en willen doorbreken! Die eigen en teamkracht willen genereren! Door de achterliggende onbewuste processen bloot te leggen wordt je je bewust waarom jij doet wat je altijd deed. Als je je bewust wordt dat 95 % van de beslissingen in jouw lichaam onbewust gebeuren, ga je vanzelf anders naar zaken kijken en dingen anders doen! Dat is stap 1, daarna volgt de rest.
Door vele gesprekken met het bedrijfsleven en overheidsinstanties te voeren en hulp te bieden weten wij dat patronen nogal eens in de weg zitten voor een optimale werksfeer. Vandaar dat hier bouwstenen voor hebben ontwikkeld die aanspreken en effect hebben.
Contact opnemen
Wil je weten wat onze klanten over paardencoaching zeggen? Klik dan op deze link. Wil je liever zelf ervaren hoe het is? Neem dan hier contact met ons op voor een kennismakingssessie!
…. Het team staat voor het hek van de rijhal (de bak) waarin twee paarden op enige afstand een beetje lopen te scharrelen. We staan op het punt het team een eerste opdracht op deze teammiddag te geven. Daarin speelt het paard alleen nog maar een metaforische rol, we bouwen het langzaam op.
Het is te voelen dat een aantal teamleden het best spannend vinden. Voor ons zaak dus te zorgen dat iedereen, in zijn of haar eigen tempo, zich okay voelt. Net als in een dagelijkse werksituatie. Waar men, samen of onder de bezielende leiding van een manager, het werk blijft doen. Ongeacht wat er wel en niet van wordt gevonden en hoe men zich voelt….