Een beetje magie

Een beetje magie

Organisaties houden van ordening, structuur, dat de zaken in de juiste volgorde verlopen. Soms willen of moeten we echter het juist anders gaan doen. Omdat de tijd dat vraagt, omdat er een nieuwe richting nodig is. Verandering brengt chaos. Om chaos weer op orde te brengen kun je gebruik maken van rituelen en magie. Rituelen zijn essentieel bij verandering en transitie. Magiërs zijn degenen met de kennis van (oude en nieuwe) rituelen. Zij weten het juiste ritueel uit te voeren op het juiste moment. Onze magiërs (veranderbegeleiders, vergaderregisseurs, organisatieadviseurs, trainers en coaches) weten hoe en waar ze dat het beste kunnen doen.

Wij helpen je graag door onze magiërs tijdelijk in te zetten én met het vinden van de magiërs in je eigen organisatie. Want die zijn er, in elke organisatie. Het zijn de mensen die anderen in contact brengen met hun kern en doel. Het zijn mensen die gesprekken mogen voeren over het buitengewone, over veranderingen, overgangen, gevoelens, ideeën en de toekomst. Het gaat over toen, ondertussen en straks. Over onze systemen en vele rollen, fractalen en de liminale fase.

 

Sowieso betrekken we de natuur in dit magische proces. We gebruiken het als metafoor en doen ons ding in het groen. In de natuur zit ook veel ordening en structuur. De seizoenen volgen elkaar op, de bomen groeien en bloeien in een patroon. Als hier een verandering plaatsvindt, verandert dit proces ook tijdelijk in chaos. Hoe dealt de natuur hiermee? Wat kunnen we daar van leren? Hier kunnen we mooie verhalen over vertellen.

Dit gezegd hebbende betekent niet dat we er veel over praten. Oh nee, we laten jullie het liever ervaren en doen inspirerende opdrachten waar de natuur in al zijn facetten een rol speelt. Zo kennen we vele magiërs: wandelcoaches, natuurgidsen en sportieve trainers, mindfullness coaches running therapeuten en nog veel meer die ieder op hun eigen unieke wijze een bijdrage kunnen leveren aan onze programma’s.

De natuur draagt bij om vanuit een ander perspectief naar jezelf, je werk en de samenleving te kijken. Dat is een mooie bijkomstigheid; dat de natuur ook nog goed is voor je gezondheid.

De wetenschap zegt het ook:

 

“UIT HERSENONDERZOEK BLIJKT DAT WE ONS FITTER VOELEN ALS WE IN DE NATUUR ZIJN GEWEEST.”

“ACTIVITEITEN DIE ZELFBELONEND ZIJN, ZOALS WANDELEN IN DE NATUUR, LADEN DE AANDACHT WEER OP. HET WERKGEHEUGEN VERBETERT.”

“NATUUR IS ECHT EEN VLUCHTHEUVEL VOOR DE GEEST.”

Mark Mieras – Wetenschapsjournalist

Uit een evaluatie van verschillende beweegprogramma’s is gebleken dat zowel op korte als op lange termijn de uitval minder groot is in programma’s die bewegen in de buitenlucht stimuleren dan in programma’s die binnensporten stimuleren (Gezondheidsraad & RMNO, 2004; Reynolds, 2002).

Aan de kust, in het bos of de duinen,

in het stadspark, op een grasveld. Op

natuurplekken waar je niet zo maar

mag komen, waar je de buitenlucht

hoort en ruikt, de wind door je haren

voelt en een horizon ziet, daar

werken wij.