Dit weekend keek ik de film ‘Lucy’. De film gaat over een vrouw die in Thailand (niet vrijwillig) een zak designerdrugs in haar lichaam krijgt geïmplanteerd en dat zo naar Europa moet brengen. Uiteraard gaat dat mis (het is tenslotte een film), de lading raakt los ín haar lichaam en hierdoor krijgt ze (even heel kort door de bocht) 100% beschikking over haar brein. Dat bracht mij tot de volgende gedachte:

 

Stel je voor, dat je over de volle 100% van je brein kunt beschikken, hoe zou je leven er dan uitzien? Zou het zo zijn als in deze film werd weergegeven, dat alles verbonden is met alles en je overal input uit kan halen? Dat je, doordat je verbonden bent met alles ook invloed hebt op alles? Heb je dan je lichaam nog nodig of gaat dat er dan ook anders uit zien?

 

Het brein fascineert mij mateloos

 

Mijn onbewuste brein verrast me regelmatig door het even niet mee te weten; wat ik ook alweer ging pakken, gedachten op te laten poppen die me totaal niet dienen, door andere acties veel belangrijker te maken dan dat wat ik eigenlijk moet doen. Mijn brein brengt me op de automatische piloot naar plekken waar ik al 100 keer naar toe gereden ben. Geeft me een hongergevoel terwijl ik net gegeten heb. Maakt emoties in me wakker die me eigenlijk op dat specifieke moment totaal niet dienen….

 

Mijn bewuste brein (zoals de boeken zeggen die 5 tot 10%) wordt elke keer weer met deze en andere acties van het onbewuste stuk verrast. Dan weet ik dat ik een klus moet afmaken of een beslissing moet nemen op een belangrijke issue. Of ben ik in een goed gesprek met een belangrijke klant, waar ik echt mijn hoofd bij wil houden en dan neemt mijn onbewuste brein het ‘over’ door een van de eerder genoemde zaken belangrijker te maken. Op die momenten denk ik; ‘Wat zou het dan fijn zijn als ik dat onbewuste stuk kon beheersen’. Door schade en schande ben ik wijzer geworden hoe ik mijn bewuste en onbewuste brein beter kan laten samenwerken. Ik ben er achter gekomen wat belangrijk is en dat is anders dan ik dacht dat het zou zijn.

 

Wat is belangrijk voor ons brein ?

 

Er zijn legio dingen die goed zijn voor ons brein waardoor er meer balans komt. ik geef je er hier ‘slechts’ vier. Wellicht kun je er zelf ook wel een paar bedenken?

 

* Ruimte voor niets– Simpelweg een beetje voor je uit mijmeren! Of slenteren door een park, gewoon omdat het kan en niet omdat het moet. Dat zo af en toe per dag een paar minuten doen (of iets langer een half uurtje), je hoofd leegmaken, niet op een of ander digitaal apparaat iets doen of kijken. Gewoon in het niets staren. Ja, je kunt ook mediteren (heel goed zelfs) maar gewoon even niets een paar minuten per dag helpt mij al heel veel.

 

* Loslaten– Je kunt geen invloed op alles hebben. Hoe graag we ook dingen ‘in de hand willen houden’, ‘on top of it’ willen blijven, het helpt soms enorm als je dingen op z’n beloop laat. Ik heb ervaren dat er dan uit onverwachte hoeken ineens een antwoord komt, of hulp, of dat wat ik bdacht had ineens een nieuwe invalshoek erbij krijgt die het proces vergemakkelijkt.

 

* Genoeg slaap– Als ik voldoende per nacht slaap ben ik een blijer mens! Voor mij is dat toch echt 7 uur per nacht. Dan voel ik mezelf een stuk meer in balans gedurende de dag. Voor iedereen is het aantal uur slaap weer anders en kom je er ook simpelweg wel eens niet aan toe (bijvoorbeeld door kleine kinderen die je wakker houden of overgangsverschijnselen die er voor zorgen dat je wakker ligt ’s nachts. Zo maar 2 dwarsstraten) Doe dan ergens op de dag een powernap, of maak wat ruimte voor niets op de dag.

 

* Weten dat je een overlevingsstand hebt– Je brein heeft een soort alarmcentrale waar al je ervaringen langsgaan voor ze worden doorgezonden naar de actieplek. Elke ervaring (met bijbehorende emoties) die binnenkomt wordt in jouw energiestroom opgeslagen. Het is handig als je weet hoe die alarmcentrale en die energiestroom werkt plus wat het effect is van veelvuldig langskomende heftige reacties. Dat heeft inderdaad te maken met een overlevingsstand.

 

Hier schreef ik een boekje over; ‘Maak dat mijn brein wijs’ waarin ik op eenvoudige en prettig leesbare wijze uitleg hoe het komt dat mensen zichzelf onbewust in een overlevingsstand zetten of hebben gezet. Wat de gevolgen hiervan zijn. En wat je er mee kunt

 

Je kunt het boekje kopen op BOL.COM, rechtstreek bij mij bestellen of gratis krijgen als je een kennismaking coachingsessie ‘Blijf in balans’ bij mij boekt.

 

 

Overigens een spoiler; Met Lucy loopt het in de film niet goed af (of wel; ligt er aan hoe je het bekijkt) Ze is nu overal. En ik moet er niet aan denken dat wij als mensen de volle 100% van ons brein kunnen benutten. Dan weten we alles…?! 

 

Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Wil je dit doorbreken?  alles anderZ begeleid managers en teams in het daadwerkelijk realiseren en verankeren van veranderingen. Zowel in het brein, als het hart én het lichaam.