Voor mij staat een jong volwassen vrouw, ik noem haar hier Diana. Ze is al een paar keer bij me geweest voor een sessie en heeft al wat succesjes geboekt, maar een zo gewenste grote doorbraak is er nog niet geweest. Diana heeft veel angst als ze voor een groep moet staan, haar lichaam reageert hierop door vooraf letterlijk ziek te worden.

Ik heb haar een aantal technieken aangereikt die haar helpen die ziekte reactie minder heftig te maken. Vandaar dat het nu al wat beter gaat, maar het is nog niet weg. Daarom zijn we op zoek naar wat hier de oorzaak van is. Dat is de horde genomen moet worden, dit mag worden opgeruimd. Soms is een langere aanloop nodig, tot je klaar bent om te springen. Om dan in je kracht terecht te komen. Ik voel dat het vandaag tijd is om die sprong te nemen.

Ik vraag haar: ‘kies maar een paard waar we mee gaan werken.’ Met een onzekere zachte stem zegt zij: ‘die van de vorige keer.’ Met het paard, dat we Max noemen, heeft ze tijdens eerdere sessies al mooie ervaringen gehad.

Deze keer gaan we het anders doen

‘Ok, dat gaan we niet meer doen, geef ik haar terug’. Je bent bij mij om stappen vooruit te zetten, niet te blijven hangen in wat was. Kies maar een ander paard, ze zijn allemaal leuk.’ Diana zegt: ‘ik weet het niet.’ Samen lopen we langzaam naar de grote stal. Daar steken zes paarden hun hoofd naar buiten. De een iets dwingender dan de ander vragend om aandacht.

Diana staat er weifelend naar te kijken en kan geen ander paard kiezen. Dan geef ik Diana een keuze; Of met een paard van mijn keuze rustig verder waar we mee bezig zijn, of op zoek naar een doorbraak met Max, het paard van haar voorkeur. Er zit bij Diana iets uit haar vroege jeugd in de weg, daar zijn we eerder achter gekomen. Dat heeft zich diep in haar verstopt en dat zit uiteraard niet voor niets daar weggestopt. Aan de andere kant heeft ze hier ook last van, het houdt haar tegen over haar angst heen te komen. Het vraagt dus lef van haar om hier aan te willen peuteren. Dat vraagt om een benadering die haar helpt. Ik leg haar uit dat we deze sessies op verschillende manieren kunnen doen; klein en voorzichtig, dan werkt het als een soort paracetamol. Of we doen het groot en stoer dan werkt het als de stop die je uit een vol bad haalt, het water kan dan wegstromen. Die paracetamol variant kan ze prima zelf thuis en op haar werk doen, ze heeft al gemerkt dat dit haar helpt. Uiteindelijk kiest ze schoorvoetend voor Max en dus voor groot en stoer.

Jij bepaalt het tempo

We gaan naar de bak en Diana loopt met Max aan de hand. ‘Wat loopt ie snel, dat deed hij de vorige keer niet.’ Ik geef haar aan dat zij het tempo bepaalt en geef haar de opdracht Max stil te zetten. We stoppen (stoer, het lukt zonder trekken en duwen) en lopen na enige tijd weer verder. Ik leg uit dat zij nu het tempo bepaalt en soms bepalen anderen het tempo, voor jezelf daar de balans in vinden is belangrijk. In de bak laten we Max los en hij gaat lekker rollen. Ik vraag haar naar herinneringen van vroeger. Diana geeft aan dat ze geen herinneringen heeft, dus laat ik het er even bij en gaan we lekker door de bak lopen. Op enig moment komt er toch een fragment van een val toen ze 5 was. Daar gaan we mee aan de slag.

Ik doe een grondige EFT * sessie op wat er allemaal is geweest en wat zij nu mag loslaten. De anders zo rustige Max gaat ondertussen erg druk doen en galoppeert in grote rondes om ons heen. Terwijl paardlief rond ons heen dendert klop (EFT) ik op Diana en onmiddellijk wordt Max rustig. Elke keer als ik stop met EFT gaat het paard weer terug in galop om ons heen bewegen. Ga ik weer kloppen wordt hij weer rustig. Zo rustig dat hij met volledige aandacht dicht bij ons komt staan. In nauw contact op enkele centimeters afstand. Ik vertel Diana over balans en onrust die disbalans veroorzaakt. En hoe zij voor zichzelf die balans kan bewaken.

vertrouwend op haar eigen gewicht

Al snel bereiken we het moment dat Max ook bij ons kan zijn zonder dat we aan het kloppen zijn. Diana kan vervolgens ook rustig met Max losjes naast elkaar rondjes stappen. Ik geef Diana een opdracht die ze tot dan toe niet gedurfd heeft, volledig tegen het paard aanleunen, met haar volle gewicht, buik aan buik, vertrouwend op haar eigen kracht. Zonder aarzelen doet ze dit. Als ik aan haar vraag hoe dat voelt zegt ze met een heldere duidelijke stem; ‘Dit is heel fijn’.

Na afloop brengt Diana Max zonder mijn hulp naar zijn stal, een weg met bochten en deuren en ondertussen heeft Diana een grote glimlach op haar gezicht. Tot slot vraag ik haar ook een van de andere druktemakers in de stal te aaien, wat haar zonder enige schroom lukt. Ze loopt uiteindelijk het terrein af met haar schouders recht en kracht in haar lichaam. De horde is genomen.

 

(EFT)*- Emotional Freedom Techniques – combineert cognitieve therapie met acupressuur. Er wordt geklopt op specifieke punten op het lichaam om de energieverstoringen (en de daarbij behorende klachten) in het lichaam op te heffen. EFT werkt op het onbewuste gedeelte van je lichaam, je interne systeem. Het systeem zoals dit is uitgelegd in het theoretische gedeelte van dit boekje. Juist de combinatie van cognitieve therapie met kloppen op specifieke plekken werkt uiterst effectief. Deze techniek is rond 1995 ontwikkeld en wordt inmiddels over de hele wereld door artsen, psychologen, therapeuten en coaches gebruikt. EFT kan gecombineerd worden met elke vorm van (conventionele) therapie.

Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Wil je dit doorbreken?  alles anderZ begeleid managers en teams in het daadwerkelijk realiseren en verankeren van veranderingen. Zowel in het brein, als het hart én het lichaam.

Ik daag je graag uit! Kom ervaren wat paardencoaching voor jou kan betekenen!

Wij kunnen eindeloos verhalen vertellen over paardencoaching en wat het met mensen doet. Maak je eigen verhaal en kom langs! Boek een 1 op 1 sessie