Op een dag ging een man met zijn zoon op reis. Ze reisden met hun kostbaarste bezit, hun paard, waar ze graag en goed voor zorgden. De man wist dat de reis lang en vermoeiend zou zijn en zette zijn zoon op de rug van het paard.

Zo gingen zij op weg tot zij een paar mensen tegenkwamen die zeiden. “Zie daar de wereld op zijn kop. De jeugd heeft geen respect meer voor de ouderdom. Die gezonde jongen zit op het paard, terwijl zijn arme, vermoeide vader nauwelijks vooruit komt.” Toen de jongen dit hoorde stond hem het schaamrood op de kaken. Hij stapte af en stond erop dat zijn vader verder zou rijden. Zo liepen ze voort, de man op het paard en de jongen te voet.

Even later kwamen ze weer mensen tegen die zeiden: Moet je dat zien! Wat een ontaarde vader, die zelf lekker op het paard zit en zijn kind laat lopen.” Na dit verwijt draaide de man zich naar zijn zoon en zei: “Kom, dan zullen we samen op ons paard rijden.”

Zo vervolgden ze hun weg, tot zij mensen tegenkwamen die zeiden: “Kijk, dat arme beest! Zijn rug zakt door onder het gewicht van hen beiden, wat een dierenbeulen!” Daarop zei de man tot zijn zoon: “Laten we afstappen. Het is beter dat we allebei te voet gaan, dan kan niemand ons nog verwijten maken.”

Zo liepen ze verder achter hun paard. Tot een stel voorbijgangers wederom commentaar leverde: “Zie wat voor dwazen er op de wereld zijn. Ze lopen in de brandende zon en geen van beiden denkt eraan op het paard te gaan zitten.”

De man draaide zich om naar zijn zoon en zei: “Je hebt het gezien, mijn zoon. Hoe je je ook gedraagt, hoe anderen vinden dat het moet zal altijd je deel zijn. Leer daarom je eigen mening te volgen.”

Waarom vertelt alles anderZ deze moraal verhalen?

Wij adviseren managers die een volgende stap moeten, mogen, kunnen zetten in hun carrière. Hier hoort een proces bij van vergroten van mentale kracht en persoonlijke effectiviteit. Verhalen maken deel uit van ons leven. in verhalen ligt vaak een diepere boodschap verscholen, en daar houden wij van. Om die reden vertellen wij ze graag.

Houd dit in je achterhoofd!

– Als jij een doel wilt bereiken, dan ben jij degene die de weg naar dit doel moet afleggen, niemand anders. 

– Op je reis naar dit doel ontmoet je zoveel mensen met even zoveel meningen, de vraag is wat jij met die meningen doet.

– Je zult verleid worden andere wegen te kiezen, voor gek uitgemaakt worden, gekopieerd worden of zelfs het willen opgeven. Alleen jij bepaalt of dat ook gebeurt.