Laatst liep ik een projectmanager tegen het lijf die mij een mooi en tegelijkertijd verdrietig makend compliment gaf. We kenden elkaar van een serie teammeetings die ik had georganiseerd voor het bedrijf waar hij toen werkte. Hij vertelde me dat hij nu ergens anders werkte. Hij was klaar met het bedrijf waar hij zo lang voor had gewerkt.

Hij complimenteerde me met het feit dat de teammeetings die het meeste indruk op hem hadden gemaakt degene waren die wij hadden georganiseerd. Ik voelde me vereerd en tegelijkertijd ook verdrietig. Verdrietig omdat het zoveel bedrijven niet lukt op de juiste manier in verbinding te zijn met hun werknemers. Dat levert stress en allerlei nare situaties op, voor zowel werkgever als werknemer.

De baas van deze projectmanager had destijds de volgende wens bij mij neergelegd: verbetering in de teamspirit. Het team kende elkaar onvoldoende, er was geen onderlinge band en hierdoor miste loyaliteit binnen het team.

Ons motto was toen en is nog steeds: Hoofd, hart & brein. Voor ons betekent dat: Verbinding met jezelf zorgt voor een betere verbinding met anderen. Hiervoor moet je lekker in je vel zitten. Als dat het geval is, kun je makkelijker met anderen in verbinding staan. Daarvoor heb je een interessant basis ingrediënt nodig: Inspiratie…. een moment van helderheid waarin je je bewust wordt van nieuwe mogelijkheden en zicht krijgt op iets waar je tot dat moment geen zicht op had. Je overstijgt als het ware het moment. Ineens zie je de organisatie en je collega’s in een breder perspectief. Zo’n ervaring biedt ruimte voor nieuwe perspectieven.

Wat hebben we ingezet om dit te bereiken?

Een natuurlijke groene omgeving, altijd lekker eten en bijzondere acties die inzicht geven in gedrag van jezelf en je collega’s. Dit levert een hoop humor en ruimte op om een en ander te laten landen bij iedereen.

Zijn we destijds geslaagd de wens te verwezenlijken?

Dat ligt er aan hoe je het bekijkt. We hebben inzicht gegeven en de collega’s bewust gemaakt van zichzelf en elkaar. Dus ja, men heeft elkaar beter leren kennen. Helaas waren het ‘slechts’ een paar meetings. En dat is waar we toen van geleerd hebben, loyaliteit vraagt meer tijd en energie. En dus kunnen deze meetings niet op zichzelf staan. Inspireren is het basis ingrediënt: Ook doorgronden en beklijven zijn nodig om het te bestendigen. Blijvende betrokkenheid creëren vraagt een langere adem, meer energie en lef om dit anderZ te doen. En ja dat kunnen wij leveren. De uitdaging ligt bij het bedrijf wat hier in wil investeren.

Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Wil je dit doorbreken?  alles anderZ begeleid managers en teams in het daadwerkelijk realiseren en verankeren van veranderingen. Zowel in het brein, als het hart én het lichaam.